Skip to main content

Wat is kaleien?

Kaleien is het aanbrengen van een ‘kaleimortel’ op een wand of muur. Kaleien wordt meestal toegepast op woningen en andere gebouwen om de buitenmuren te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals neerslag of zonlicht. De kalei wordt met een blokkwast op de muur aangebracht waardoor de structuur van de bakstenen zichtbaar blijft. Het pand houdt daardoor zijn authentieke uitstraling. Na het aanbrengen van de kalei wordt de muur met een vochtige spons na bewerkt om een mooie matte uitstraling te krijgen.

Wat zijn de voordelen van kalei?

Kalei heeft een aantal belangrijke voordelen

  • Het is een milieuvriendelijk materiaal
  • Binnen en buiten te gebruiken
  • Ideaal om voegen en scheuren mee op te vullen
  • Het houdt vocht buiten
  • Zeer duurzaam
  • Vele kleuren mogelijk
  • Damp-open

 

Vanwege deze voordelen kiezen steeds meer huizenbezitters en gebouw eigenaren ervoor om hun buitengevel te laten kaleien in plaats van ‘gewoon’ schilderen. U heeft nadat u uw buitenmuren heeft laten kaleien jarenlang geen omkijken naar deze vorm van onderhoud.

Waar kan kalei op worden toegepast?

Kalei wordt gebruikt voor buitenmuren en voor (kop)gevels van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. Kaleien wordt meestal toegepast op een bakstenen muur, maar het kan ook worden gedaan op binnenmuren. Wanneer u uw woning wilt laten opknappen en de buitenmuren moeten worden geschilderd dan is de keuze voor kaleien een logische, vanwege de voordelen die dit biedt ten opzichte van gewone verf voor buitengebruik.

Kan ik ook zelf mijn gevel kaleien?

Als u een ervaren klusser bent dan is het zeker mogelijk om zelf uw muur te kaleien. Maar houd hierbij wel voor ogen dat als u de kalei eenmaal heeft aangebracht en de laag blijkt de dik of te dun, dat dit lastig te herstellen is. Als u twijfelt of u er zelf aan begint, is het misschien beter om hier een vakman voor in te schakelen. Het gaat tenslotte wel om het aanzien van uw woning of bedrijfspand. Als u na een mislukte schilderbeurt het pand wilt verkopen of opnieuw verhuren dan zal dit zeker nadelig zijn voor de prijs.

Wat betaal ik voor het kaleien van mijn woonhuis?

Natuurlijk bent u benieuwd wat u betaalt voor het laten kaleien van uw woonhuis. Hiervoor kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen bij Specialisten met Keim. De kosten zijn uiteraard in de eerste plaats afhankelijk van het aantal vierkante meters. De prijs voor het kaleien van de gevel wordt berekend aan het oppervlak, datzelfde geldt voor muren. Daarnaast is belangrijk of u een speciale kleur wilt, deze wordt dan voordat de schilder aan de slag gaat toegevoegd aan de kalei. U kunt zich door onze vakmensen laten adviseren over de gewenste dikte van de kaleilaag. Zodoende heeft u des te langer plezier van het werk. Voor een globale berekening kunt u uitgaan van een kostprijs van €35 tot €70 per vierkante meter te kaleien muur of gevel. Maar als u een prijsopgave wilt waar u meer houvast aan heeft dan is het verstandig om een offerte aan te vragen. Dan komt één van onze medewerkers bij u langs om uw wensen met u door te nemen, de te kaleien muren op te meten en zodoende een betrouwbare kostenopgave te doen.

Wij werken met Uni Kalei, een topmerk kalei van het bekende merk Keim.

Vraag hier uw offerte aan!